De geschiedenis

 

In 1980 bedacht Gerart Bot stempels te gaan maken als alternatief actiemateriaal bij demonstraties voor vrede en veiligheid, als aanvulling op stickers en buttons.

Informatie opvragen bij stempelmakerijen in Amsterdam, den Haag en Utrecht over het proces van stempels maken leverde niets op. Gerart stuurde daarom een brief aan de Noord Nederlandse Stempelfabriek, die schoolstempels maakte. Dit leverde het gewenste resultaat. Een dagje meedraaien in de fabriek gaf inzicht in het proces. Gerart begon te experimenteren en al gauw rolden de eerste stempels uit de pers.
Zo’n 100 verschillende “actiestempels ” verkocht hij vanuit de transportfiets. Deze fiets had op het achterwiel voetjes, die met een kalkrolletje geïnkt werden. Daar ontstond de naam “ stempelmakerij de Voet “. Dit alles vond toen nog plaats vanuit boerderij “de Kloek” in Echten , Drenthe.
Later verhuisde Gerart naar Valthe, waar hij een winkel had, “the Voet stamp shop”, die nog een dependance kreeg, “de Kleine Teen” in Exloo, waar meer toeristen kwamen.

In 1994 verhuisde hij naar Deventer, waar de Stempelgalerie werd opgericht. Klanten kwamen uit vele windstreken om een keuze te maken uit de 20.000 afbeeldingen op rubber stempels die de winkel rijk was.
Een unieke winkel waar menigeen het pand verliet met een stempel en een glimlach.
Op een gegeven moment was Gerart wel toe aan pensioen maar vond nog niet direct een opvolger.

In april 2022 is de winkel overgenomen om online voorgezet te gaan worden en kon Gerart gaan genieten van een welverdiend pensioen.